Top of Page

Імміграційний дозвіл на в'їзд у США

Особливий випадок надання права в'їзду в США з імміграційною метою - immigrant waiver.

Наша компанія має значний досвід роботи з оформлення дозволу на в'їзд США. Слід враховувати, що в деяких випадках проблему можна вирішити відносно легко, зокрема, коли рішення про заборону на в'їзд було винесено консульським офіцером помилково. Наприклад, консульський офіцер, який розглядав справу Заявника, помилково вважав, що Заявник скоїв правопорушення.

У такому випадку існує можливість надати додаткові докази в консульський відділ посольства США або в Державний департамент США з метою перегляду винесеного раніше рішення і постанови нового. Якщо ж немає можливості дати зворотний хід винесеним рішенням, буде необхідна сильна юридична підтримка для підготовки клопотання про зняття заборони на в'їзд у США.

Існує досить багато причин, які можуть сприяти видачі заборони на в'їзд у Сполучені Штати. Найбільш поширені з них наступні: кримінальне минуле, шахрайство при отриманні візи CША, надання свідомо неправдивої інформації або фальсифікованих документів в посольство, порушення візового режиму в минулому, різні адміністративні правопорушення в період перебування у Сполучених Штатах, та ін.

Відповідно до ст. 212 (a)(2)(A)(i) INA, особи, які визнали вчинення ними злочинів проти моральності, підлягають довічній забороні на в'їзд в США. Підставами для заборони на в'їзд є визнання провини або засудження за вчинення злочину проти моральності (в разі непридатності виключень для дрібних правопорушень). В даному випадку отримання імміграційного дозволу на в'їзд в США можливо в наступних випадках:

  • якщо допуск на територію США не суперечить національним інтересам і безпеці США, при цьому Заявник був реабілітований і з моменту правопорушення пройшло як мінімум 15 років;
  • якщо правопорушник є чоловіком/дружиною, батьком або дитиною громадянина або постійного жителя США, і відмова у видачі допуску може заподіяти вкрай важкі обставини для громадянина або постійного жителя США;
  • якщо Заявник жіночої статі подає прохання від свого імені як жертва на підставі Акту про насильство проти жінок (VAWA).

Імміграційний дозвіл на в'їзд не надається особам, звинуваченим за статтями про вбивство або скоєння тортур, а також за статтями про змову з намірами вчинити вищевказані дії.

Під дію ст. 212 (a)(6)(C)(i) INA підпадають неправомірні дії Заявника, а саме умисне спотворення фактів або фальсифікація. В даному випадку отримання імміграційного дозволу на в'їзд в США можливе в наступних випадках:

  • якщо правопорушник є чоловіком/дружиною або дитиною громадянина або постійного жителя США, і відмова у видачі допуску може заподіяти вкрай важкі обставини для громадянина або постійного жителя США;
  • якщо Заявник жіночої статі подає прохання від свого імені як жертва на підставі Акту про насильство проти жінок (VAWA) і відмова у видачі допуску може заподіяти вкрай важкі обставини для Заявниці або її родича-громадянина або постійного жителя США.

Батькам громадянина або постійного жителя США дозвіл на в'їзд в США не надається.

По ст. 212 (a)(9)(B) "Незаконне перебування в США" існує можливість отримання імміграційного дозволу на в'їзд в США в разі якщо правопорушник є чоловіком/дружиною або дитиною громадянина або постійного жителя США і відмова у видачі допуску може заподіяти вкрай важкі обставини для чоловіка/дружини або батьків громадянина або постійного жителя США.

Для осіб, визнаних нев'їзними в США за ст. 212 (а)(6)(Е) "Незаконне ввезення іноземців" імміграційний дозвіл на в'їзд в США надається на підставі сімейних зв'язків, якщо на момент вчинення правопорушення (незаконного ввезення іноземців) Заявник був чоловіком/дружиною, дитиною або батьком особи, незаконно ввезеної на територію Сполучених Штатів. Імміграційний дозвіл на в'їзд не надається сестрам або братам громадян США.

У разі прискореного видворення за ст. 212(a)(9)(A) існує можливість подачі клопотання про дозвіл подачі повторної заяви на допуск до Сполучених Штатів.

Кожен випадок унікальний, і часто потрібен його детальний аналіз для того, щоб визначити справжні причини накладення заборони, відповідність рішення консульського офіцера положенням, що регулюють процедуру видачі відмови на в'їзд. Аналіз конкретної ситуації покаже реальні можливості скасування заборони і шанси на успіх при клопотанні на отримання дозволу на в'їзд до Сполучених Штатів.

Клопотання про дозвіл на в'їзд до Сполучених Штатів може подати будь-який Заявник, визнаний не маючим права на в'їзд до цієї країни, який подає клопотання на отримання візи імміграційної категорії. Якщо Заявник відповідає вимогам Консульського відділу на імміграційну категорію візи або категорію візи К, але був визнаний не маючим права на в'їзд у США, він може подати клопотання по формі I-601 (клопотання про дозвіл на в'їзд). Заявник повинен бути чоловіком/дружиною або сином/дочкою громадянина або постійного мешканця США, а також Заявнику необхідно довести, що заборона на його/її в'їзд до Сполучених Штатів створює вкрай важку ситуацію для його/її родича, який проживає у США.

Заявнику на отримання статусу біженця, якому було відмовлено у в'їзді в США на підставі стану його здоров'я або інкриміновано кримінальний злочин, необхідно подавати заяву по формі I-602 з метою в'їзду до США з гуманітарною метою, возз'єднання сім'ї та ін.

Для того, щоб довести наявність "особливого випадку", Заявнику необхідно продемонструвати, що його/її родич (громадянин або постійний мешканець США, який перебуває з ним/нею у шлюбі або є одним з батьків) знаходиться в надзвичайно важкому становищі, і його труднощі перевершують ті, які очікувано супроводжують винесення заборони на в'їзд в звичайній практиці. Департамент імміграції і натуралізації США вважає, що фінансові труднощі, розлука з сім'єю та друзями, а також емоційні страждання, викликані розривом сімейних і громадських зв'язків, є звичайним результатом заборони на в'їзд. Стандартам "особливого випадку" дуже важко відповідати, тому дуже важливо ретельно підготувати і добре документувати клопотання про дозвіл на в'їзд до Сполучених Штатів на цій підставі.

Клопотання по формі I-601 про дозвіл на в'їзд разом із супроводжуючими документами Ви можете подати в консульський відділ Посольства США, який прийняв рішення про заборону на в'їзд до США. Посольство відправляє клопотання на розгляд у відповідний відділ Департаменту імміграції і натуралізації США (USCIS).

У разі відмови Департаменту імміграції і натуралізації США в задоволенні клопотання про перегляд рішення про видачу візи імміграційної категорії, Заявник може оскаржити винесене рішення у вищестоящій інстанції, а саме у Відділ адміністративних апеляцій, але необхідно враховувати, що розгляд такої апеляції може тривати напротязі двох років.

У силу складності подібних справ з отримання виняткового дозволу на в'їзд ми Вам рекомендуємо звернутися за допомогою до кваліфікованих спеціалістів, а також хочемо звернути Вашу увагу на те, що при своєчасному зверненні до юриста, Ви зможете не тільки вирішити свої питання, заощадити час і гроші, захистити свої інтереси, але й надалі уникнути для себе збитків та негативних наслідків.