Top of Page

Заборона на в'їзд до США

Кваліфіковані юристи нашої компанії допоможуть Вам розібратися в ситуації, що склалася, з'ясують підстави винесення заборони на в'їзд в США, встановлять можливість оскарження рішення консульського офіцера і отримання візи відповідної категорії, гуманітарний пароль, винятковий дозвіл на в'їзд в США (Waiver) а також забезпечать повну юридичну підтримку на всіх етапах цього процесу.

У США, як в країні імігрантів, проводиться жорстка імміграційна політика щодо деяких категорій осіб, які одержали назву небажаних до в'їзду осіб.

Прийняття законів, які були спрямовані на заборону на в'їзд у США, серйозно обмежили в'їзд в країну осіб з кримінальним минулим, осіб, які займаються проституцією, що страждають на епілепсію, туберкульоз, жебракам, психічно хворим, особам "які поширюють переконання, що уряд США або уряд будь-якої іншої держави може бути знищено насильницьким шляхом", а також особам з розумовими та фізичними вадами, які"можуть вплинути на їх здатність заробляти на життя".

Цей закон вперше в історії США дозволив примусову депортацію осіб, що незаконно в'їхали до Сполучених Штатів. Згодом, до небажаних до в'їзду іноземних громадян було віднесено членів комуністичних і тоталітарних партій, активних учасників фашистського, гітлерівського або інших диктаторських режимів, військових злочинців та посібників нацистів. Заборонений в'їзд до США ВІЛ-інфікованим і хворим на СНІД особам. Закон також встановив процедуру обов'язкового медичного огляду новоприбулих іммігрантів.

Законом, який остаточно заснував імміграційну систему у Сполучених Штатах, став Закон про імміграцію та натуралізацію (Immigration and Nationality Act), прийнятий у 1952 році.

Цей закон створив систему квот, "категорій в'їзду", зафіксував підстави, за якими іммігрант може бути висланий з країни, і ввів більш суворі параметри контролю за напливом і "якістю" іммігрантів.

В даний час, особливо після трагічних подій 11 вересня 2001 року, обмеження і заборону на в'їзд в США направлено на протидію діяльності мусульманських терористичних організацій, ісламських фундаменталістських угрупувань, що представляють безпосередню загрозу національній безпеці США. Імміграційне законодавство США містить широкий перелік підстав для заборони на в'їзд в США:

Підстави медичного характеру. Підставою для заборони на в'їзд іноземному громадянину в США є наявність у нього наступних небезпечних інфекційних захворювань, психічних або фізичних розладів, які можуть представляти загрозу для суспільства або для самого Заявника:

Атипічна пневмонія - Severe acute respiratory syndrome (SARS); Відкрита форма туберкульозу - Tuberculosis (infectious state); Проказа – Leprosy; Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) / Синдром придбаного імунодефіциту (СНІД) - Human Immunodeficiency Virus (HIV)/Acquired Immune Deficiency Syndrome (AIDS); Сифіліс в інфекційній стадії - Syphilis (infectious state); М'який шанкр – Chancroid; Гонорея – Gonorrhea; Пахова гранулема - Granuloma inguinale; Лімфогранулематоз – Lymphogranuloma.

Крім того існує заборона на вґїзд особам, які страждають або страждали в минулому алкогольною та/або наркотичною залежністю, а також психічними та/або фізичними розладами, що представляє загрозу для суспільства.

Підстави, пов'язані з кримінальною діяльністю Заявника. Імміграційну політику США направлено на заборону в'їзду до країни іноземців, винних в скоюванні тяжких злочинів. До тяжких злочинів відносяться: вбивство при обтяжливих обставинах, згвалтування, насильницькі дії сексуального характеру відносно дітей, напад із застосуванням насильства, незаконна торгівля наркотиками, зброєю або людьми. У випадку якщо заявника будь-коли було визнано винним в скоюванні цих злочинів або замаху на їх здійснення, йому встановлюється довічна заборона на в'їзд у США, відмінити яку неможливо.

Іноземні громадяни, засуджені за здійснення двох або більше злочинів, сукупне покарання за які складає п'ять або більше років, також не мають права в'їзду в США. При цьому ступінь тяжкості здійснених злочинів не має значення для відмови у видачі візи.

Здійснення незначного правопорушення, термін покарання за яке складає більше 1 року, також може бути підставою для відмови у видачі візи, якщо таке правопорушення було здійснено протягом п'яти років, передуючих подачі заяви на отримання візи. Також не мають права в'їзду до країни особи, винні в скоюванні тяжких злочинів на території США, але уникнули кримінальної відповідальності в зв'язку з дипломатичною недоторканністю.

Фальсифікація або надання свідомо невірної інформаціїстаття 212(a)(6)(C)(i) INA. Імміграційне законодавство США бачить в кожному, хто звертається за отриманням візи, потенційного іммігранта. Для отримання візи Заявник повинен довести, що його візит носитиме короткочасний характер, після закінчення якого він повернеться на батьківщину. Для цього деякі Заявники вказують інформацію, яка не відповідає дійсності, наприклад, в графі "сімейний стан" пишуть "одружений" замість "неодружений", вказують дітей, яких не існує, надають фальсифіковані документи про право власності на нерухомість і т.п. У разі виявлення подібних фактів Заявник обмежується у праві на в'їзд у США або, в особливих випадках, назавжди позбавляється права на в'їзд в США.

Діяльність, що суперечить інтересам національної безпеки США:

  • участь або посібництво діяльності терористичних організацій;
  • членство в тоталітарних або нацистських організаціях;
  • намір здійснювати діяльність, яка може мати небажані для США зовнішньополітичні наслідки;
  • здійснення шпигунства, саботажу, збір відомостей з метою передачі або передача іноземній державі або організації (або їх представникам) інформації, що є державною таємницею США;
  • дезертирство з озброєних сил США або самовільне залишення місця бойових дій;
  • відмова від громадянства США з метою несплати податків.

Не відповідність етичним стандартам суспільства США:

  • пропаганда полігамії та/або перебування особи в декількох шлюбах;
  • заняття проституцією протягом попередніх десяти років або залучення інших осіб в заняття проституцією.

При цьому для рішення про відмову у видачі візи не потрібно, щоб особу було засуджено за здійснення таких діянь - досить її добровільного визнання.

Незаконне перебування або порушення імміграційного режиму США. Незаконним перебуванням в США вважається перебування особи з підробленими імміграційними документами (візою) або з документами, термін дії яких закінчився.

Особа, яка нелегально знаходилася на території США від шести місяців до 1 року, позбавляється права в'їзду до країни строком на три роки. У випадку якщо термін незаконного перебування іноземного громадянина перевищив 1 рік, йому встановлюється десятирічна заборона на в'їзд в США.

Порушенням імміграційного режиму вважається будь-яка діяльність, що суперечить умовам виданої візи, наприклад, здійснення трудової діяльності без спеціального дозволу Служби у справах громадянства та імміграції, перевищення термінів перебування і т.д.

Наявність в минулому рішення про депортацію. Іноземний громадянин, депортований за межі країни за рішенням імміграційного суду, на п'ять років позбавляється права на повторний в'їзд в США. У разі повторної депортації цей термін збільшується до двадцяти років. Для осіб, винних в скоєні тяжких злочинів на території США, депортованих з США унаслідок незаконного перебування в країні понад 1 рік, а також для осіб, що зробили спробу нелегального в'їзду до країни після отримання заборони на в'їзд, встановлено безстрокову заборону на в'їзд до США.

Матеріальне положення. Імміграційне законодавство США покладає на заявника тягар доведення своїх неімміграційних намірів. Низький рівень доходу викликає у консульського офіцера підозри, часто цілком обгрунтовані, що Заявник звертається за отриманням візи з метою здійснення нелегальної трудової діяльності на території США.

Рішення про відмову у візі приймається також у випадку, якщо особа може стати «тягарем для суспільства», тобто після прибуття в США вона звертатиметься до соціальних служб за допомогою і виплатами.

Нелегальний в'їзд в США. До цієї категорії відносяться будь-які дії, спрямовані на незаконний в'їзд до США або сприяння в цьому третім особам, наприклад, укладення фіктивного шлюбу з метою в'їзду в США. До цієї категорії відносяться будь-які умисні дії, спрямовані на виготовлення і отримання документів для незаконного в'їзду, а також використання підроблених і чужих документів і надання посередницьких послуг, які мають на меті ввести в оману імміграційні служби та правоохоронні органи США.

Наявність негативної інформації щодо Заявника. Практика діяльності посольств і консульських служб США виходить з фактичної презумпції вини заявника. Таким чином, будь-яка негативна інформація щодо заявника, зокрема отримана з неофіційних джерел, наприклад, від колишнього чоловіка/дружини або партнерів по бізнесу, може служити підставою для ухвалення негативного рішення про видачу візи. У цих випадках для подолання заборони на в'їзд в США необхідно буде довести, що негативна інформація щодо заявника є помилковою, і виключити ім'я заявника з "чорного списку".

Проте, у виняткових випадках американське імміграційне законодавство дозволяє видати візу на в'їзд особам, яким при звичайних обставинах в'їзд в США забороненио. Такий дозвіл носить назву Waiver. Звернутися за цим дозволом можуть заявники на візу будь-якої категорії, зокрема імміграційну. Проте для того, щоб така особа могла отримати дозвіл на в'їзд в США, необхідно довести, що обставини, через які вона звертається за візою, дійсно мають винятковий характер.


Nonimmigrant waiver. Повний юридичний супровід, розробка стратегії для оскарження рішення про заборону на в'їзд до США, якщо існує така можливість, а також представлення інтересів Клієнта у підготовці клопотання для зняття заборони на в'їзд у Сполучені Штати в неімміграційних цілях.

Immigrant waiver. Повний юридичний супровід, розробка стратегії, прояснення і реконструювання подій, а також представлення інтересів Клієнта у дипломатичних представництвах і Департаменті імміграції та громадянства США з питань зняття заборони на в'їзд у Сполучені Штати в імміграційних цілях.

Підготовка свідоцтв, різних довідок, експертних, криміналістичних та медичних висновків та свідоцтв, а також об'ємних супроводжуючих доказів - все це, часто, є невід'ємною частиною процесу отримання виключного дозволу Waiver.